Temele pentru acasa, intr-adevar un plus in educatia copiilor ?

Articolul isi propune sa dezbata (modest) eficienta temelor pentru clasele primare [ I - IV ] cu promisiunea ca vom reveni cu un articol (sau mai multe) despre acelasi subiect pentru gimnaziu, liceu .. etc. 

Temele, fara doar si poate, sunt o constanta in activitatea scolara a elevilor din clasele mici. Poate nu din clasa I dar incepand cu clasa II elevii primesc teme pentru consolidarea si aprofundarea cunostintelor predate in clasa. 

In legatura cu acest subiect Time a publicat un studiu interesant in care este dezbatuta eficienta temelor pe fiecare ciclu de invatamant. In acest articol vom referi doar concluziile lor pentru clasele elemetare. Articolul poate fi citit integral aici.

  • Temele clasice nu pot fi asimilate decat intr-o mica masura invatariii prin joaca. Temele presupun de obicei studiu intr-un mediu similar clasei [ stat la birou sau lucru intr-un spatiu inchis ]
  • Lectura este primita mult mai bine de catre elevi si de multe ori poate avea rezultate superioare temelor.
  • Responsabilizarea. Studiul sugereaza faptul ca responsabilizarea prin teme este inferioara responsabilizarii prin activitati casnice. 
  • Invatarea in clasele mici se poate face indirect prin interactiune in natura vizite la muzeu, mici cercuri de cercetare si inovare unde copii inter-comunica pe anumite teme de interes pentru ei. 
  • Practic invatarea in clasele mici nu e legata de acumulare cat de experimentare.

Concluziile studiului, in linii mari sunt cele de mai sus. La prima vedere noi le-am gasit destul de pertinente. Daca sunt sau nu niste directii de urmat .. este greu de afirmat cu certitudine. 

Din pacate sistemul educational din Romania nu este dispus sa initieze astfel de programe pilot care pot inova si impinge lucrurile inainte.  

Pana data viitoare, Happy eLearning